Termékeink

Kedves Tulajdonos, Lakó, Vállalkozó,
ki még talán tájékozatlan vagy a zárak világában! Ez az ismertető Neked szól!Egy éve kerültem kapcsolatba a zárakkal, amik számomra egy teljesen ismeretlen, még felfedezetlen föld-részt jelentettek. Hiszen mindenki tudja, hogy vannak-vannak, használják őket, néha feltörik őket és sokszor ismeretlen kulcsok kallódnak a lakásban, míg zárra azért csak ritkábban bukkanunk, ajtó nélkül. Léteznek recés szélű, hegyes kulcsok és tükörkulcsnak nevezettek, amiknek a felületébe sávokat, mélyedéseket marnak, fúrnak. Ezeknek nincs hegyes éle, 2-2 oldaluk azonosan van elkészítve. Még én is meg tudtam állapítani róluk, hogy ezek a zárak biztonságosabbak recés kulcsú társaiknál, hiszen bonyolultabban vannak megmunkálva kulcsaik.

Azt viszont sosem gondoltam volna, hogy ami ennyire bonyolultnak tűnik, az valójában nagyon egyszerű.

Kezdjük az elején:
Az ajtókba általában kettős hengerzárbetéteket szerelünk. A hengerzárbetét alaphossza 30-30mm, szimmetrikus mindkét oldalára. Amennyiben az ajtó szélessége úgy kívánja, tetszőlegesen hosszabbítható jobb és bal oldalára is. Az ajtó azonban keskenyebb is lehet, ekkor rövidzárat alkalmazunk. Ez a zárfajta kulccsal kívülről és belülről is nyitható, a forgatógombos zárbetétnek viszont csak a külső oldaláról használható kulcs. A belső oldalán nincsen kilincs, csupán a gombszerű fogó, aminek elforgatásával belülről egyszerűen bezárkózhatunk, s így véletlenül sem felejtjük a zárban a kulcsot, minek eredményeképp a lakótársunkat, családtagjainkat szerencsétlen módon kizárjuk a lakásból. Azonban a kizárás elkerülhető még a prioritás nevű funkcióval. Ekkor sima kuplung helyett priorkuplungot használunk a zárbetét elkészítésekor. Ennek segítségével a zár kívülről akkor is kinyitható, ha belülről benne hagytuk a kulcsot.

A zárak anyaga is fontos! Minden alkatrész anyaga részt vesz a zár erősségének, biztonságosságának kiképzésében. A zárnak az időjárásnak is ellen kell állnia, ilyenformán ma már megválaszthatjuk, hogy a zárbetét külső és belső felének borítása, a ház, egyik és másik oldalt milyen anyagból legyen. A legstrapabíróbb anyag a króm-nikkel a KESO-nál. Ezután jön a sidra, majd az argenta a házak tekintetében. Híd esetében az acélhíd áll az első helyen, majd a réz a másodikon. További védelmet biztosít lakásunk számára, ha zárunk el van látva maghúzás és felfúrás elleni védelemmel is. A maghúzás elleni védelmet a rotor extra alkatrészei biztosítják, míg a felfúrás elleni védelmet egy plusz alkatrész hídhoz illesztése látja el. A felfúrás elleni védelemmel ellátott zárbetétek VdS német biztonsági fokozatot kapnak.

Egy hengerzárbetét részei:
ház, híd, tolókavivő, kuplung, rotor, csapok, sinek, stiftek.

Most nézzük a zárrendszereket:
A rendszerben működő zárak lényege, hogy nem kell egy egész kulcscsomót magunknál hordoznunk és keresgélni, melyik kulcs melyik ajtót nyitja. Egyetlen kulcs mindent zár. Mindezt úgy, hogy maguk a zárak különbözőképp záródóak, nem azonosak. Céges szinten ez a kulcskiadás/-felvétel folyamatát is megkönnyíti. Meghatározhatjuk, hogy az adott kulcs mely zárak kódjaival legyen felruházva, tehát mely zárakat nyissa. A kulcs tulajdonosa így azon helyiségekbe jogosult belépni az ő egyetlen kulcsával, amihez illetékessége van. A zárrendszer megtervezéséhez elég egy kockás lapra vázlatot készíteni. Bal oldalra felírjuk a személyek neveit egymás alá, felülre pedig a helyiségek, ajtók kapuk neveit vagy számait. X-szel jelöljük azokat a négyzeteket, ahol találkozik a személy neve a helyiséggel, ahova beléphet. Ilyenformán már készen is van a térképünk, aminek neve „zárrendszer terv”. A kód megalkotása már a szakértők dolga, általában a márkaképviselet elküldi a zárrendszer tervet az anyacéghez „beterveztetni”.

Így történik a kulcsmásolás:
A biztonsági zárbetétek mindegyikéhez tartozik egy biztonsági kártya, ami olyan, mint a bankkártya. Szerepel rajta egy számsor. Ez a zárbetét száma. Csak a biztonsági kártya bemutatása ellenében másolnak kulcsot. Ennek hiányában a zárbetét kiszerelése és személyes átadása a feltétele a kulcs utángyártásának. Az óvintézkedés azért szükséges, mert vásárláskor nevet, címet, adatokat nem rendelnek hozzá az eladott zárbetéthez, hiszen hogy kihez kerül egy adott zárbetét, az pontosan a biztonság végett titkos. A kulcs elkészítése számítógép vezérelt kulcsmásoló géppel történik. A kód alapján - amit a biztonsági kártyára írt számsor tartalmaz - a gép lefúrja a kulcsot. Percek alatt elkészül.

A zárakat bizonyos időközönként ápolni is kell, tisztító spray-vel belefújni a kulcslyukba. A kulcs mozgatásával a kosz a kulcs mélyedéseibe kerül, amit le kell törölni róla. Ily módon a zárunk sokáig egészséges marad.

Remélem, hogy segítettem a Benned felmerülő kérdések megválaszolásában.
Hívd bizalommal az Autana Systems telefonvonalát, ahol részletes tájékoztatást tudunk adni bármiről, amire még kíváncsi vagy a KESO zárbetétekkel kapcsolatban.

Kapcsolat

  • Autana Systems Kft.
    Iroda: 1048 Budapest,
    Székpatak u. 21.
  • Tel.: +36 30 444 9922

KESO garancia

A KESO minden zárbetétre és lakatra élettartam-garanciát biztosít.

Kérjük olvassa el a garanciális feltételeket.