Termékeink

Alapvető termékinformációk a KESO hengerzárakhoz


A következő információkat kell figyelembe venni minden hengerzárnál. A figyelembe nem vétel mentesít bennünket egy esetleges szavatossági kötelezettség alól.

1. Termékinformációk az előírásoknak megfelelő használásért

A KESO hengerzár ennek a definíciónak értelmében egy olyan alkatrész, ami általában az arra készített Euro DIN szabványnak megfelelő zártestekben, vasalatokban, ajtókban, műszerekben, stb. beszerelhető illetve kicserélhető vagy ezekhez hasonló termékekbe beépíthető. A hengerzárak rendeltetésszerű működtetése a csak a hozzájuk tartozó KESO kulcsokkal történhet.
A megfelelő felhasználásnál a következőket kell figyelembe venni:
1.1. A hengerzárakat csak akkor lehet fenntartás nélkül a zártestekbe, vasalatokba, műszerekbe stb. beépíteni, ha ezek kimondottan a megfelelő hengerzárhoz lettek kialakítva. Minden más esetben a gyártónak, kereskedőnek, feldolgozónak vagy a felhasználónak kell bizonyosságot szerezni arról hogy a zártestek, vasalatok, műszerek stb. alkalmasak a kiválasztott hengerzár a beépítésre és az előre látható használatra.
Lehetséges például hogy, belső terekben csak forgatógombos zárakat szabad beépíteni. A jogi előírásokat minden esetben figyelembe kell venni (pl. vészkijáratok, felvonók, stb.).
1.2. Azoknak a hengerzáraknak, amelyek erőszakos hatásoknak lehetnek kitéve, legfeljebb 3 mm-re szabad kilógniuk az őket szorosan körülvevő védő borításból, címből. A betörést gátló előírások foka a támasztott követelményekhez igazodik (lásd pl.: MABISZ vagy a Követelmények és betörésgátló ajtóelemek a VST/BVD-nek megfelelően).
1.3. A hengerzárak beépítésének úgy kell történnie, hogy a hengerzárakra semmilyen idegen erő ne hathasson, kivéve az előre látható rögzítési pontokat és a rendeltetésszerű használatot. Ugyanígy nem szabad idegen erőt átvezetni a kihúzott kulcsnál a tolókavivőre vagy más a zárat mozgató elemre a hengerzárban.
1.4. Nedves vagy hűtőtermeknél, a közvetlen időjárásnak kitett helyen, tenger közelében vagy agresszív korróziónak kitett környezetben olyan hengerzárat kell alkalmazni, amely különlegesen, speciálisan van kiképezve. Adott esetben időjárás elleni védőrózsát kell alkalmazni.
1.5. Szokásos esetben egy duplacilindert (kettős hengerzárat) két kulccsal nem lehet egyszerre működtetni, ha az átellenes henger oldalán már egy kulcs benne van. Ha azt akarjuk, hogy ez lehetséges legyen akkor egy olyan zárat kell alkalmazni, ami ennek a funkciónak is megfelel.
1.6. Rendeltetésszerű használatnál a kulcs a forgatónyomatékot csak akkor viheti át, ha a kulcs tökéletesen ütközésig van a kulcscsatornában.
1.7. A hengerzár és a kulcs egy működési egységet képez. Mi kizárólag az eredeti termékekre vállalunk szavatossági kötelezettséget, garanciát.
1.8. A hengerzárakhoz utólagosan szállított kulcsokat rögtön a kézhezvétel után meg kell vizsgálni, hogy a meghatározott feladatok szerint működnek-e a hozzájuk tartozó hengerzárakban.

2. Hibás használat

A nem megfelelő termékhasználat a hengerzáraknál és kulcsoknál akkor lép fel:
2.1. ha a kulcskarikába illetve a kulcsfejbe a forgatónyomaték növelése érdekében egy segédeszközt mint pl. szöget, fogót, kulcskarikát vagy hasonlót helyeznek be.
2.2. ha a kulcs fogóeszközként szolgál az ajtólap mozgatásához. A kulcs nem arra való, hogy az ajtóknál a kilincset, gombot, fogantyút, helyettesítse.
2.3. ha a hengerzárat egy hamisított (nem a KESO által gyártott), elhajlított vagy erősen elhasznált kulccsal működtetik.
2.4. ha megkísérlik a hengerzárat nyitószerszámmal, segédeszközzel vagy ajtótól idegen pótkulccsal működtetni.
2.5. ha idegen test kerül a kulcscsatornába éppúgy mint a kulcsba vagy ha a kezelési utasításokat nem veszik figyelembe.

3. Termékteljesítmény

Amennyiben a termékteljesítmény nincsen benne a katalógusunkban, prospektusainkban, termékleírásainkban stb. konkrétan feltüntetve úgy egyeztetnie kell velünk az egyes zárhengerekkel szemben támasztott követelményeiről. Az élettartam (biztonság és működés) a beszerelés és a használattól függően 10-15 évig tarthat. A zárakat legalább 50000 zárási ciklusra vizsgálnak be. Ez napi kb. 10-15 zárási ciklusnak felel meg 15 éven keresztül. Mégis lehetséges, hogy szakszerűtlen működtetés és a karbantartás hiánya a zárási feladatott már relatív rövid idő elteltével befolyásolja. A hengerzárat és a kulcsot cserélni kell, mihelyst a rendszeres karbantartás ellenére zavarok lépnek fel, legfőbbképpen ha ezek a kulcs behelyezésekor és kihúzásakor történnek.

4. Termékkarbantartás

A hengerzárakat évente legalább egyszer - az igénybevételtől függően gyakrabban is - a KESO által javasolt ápolószerrel kezelni kell. Alapvetően nem szabad a hengerzárakat megkeményedő anyaggal, mint pl. olajjal kezelni. A karbantartási utasításokat mindenképpen be kell tartani, ez különösen vonatkozik a hengerzárak kenésére, illetve a levegőben szálló por elleni védelmére.

5. Információk és felvilágosítási kötelezettségek

Az információknak és a kötelezettségeknek eleget téve a szakkereskedőknek, a zárszolgáltatóknak, építészeknek, tervezőknek, tanácsadó intézeteknek, feldolgozóknak vagy felhasználóknak a következő leírások állnak a rendelkezésükre:
-katalógusok, prospektusok
-beépítési útmutatások, szerelés és karbantartási útmutatók
-beépítési tanácsadás és képzés
A hengerzárak kiválasztásához, beépítéséhez, működtetéséhez és karbantartásához:
5.1 Az építészek, tervezők és tanácsadó intézmények kötelesek minden szükséges termékinformációt megkérni a KESO-tól és figyelembe venni azokat.
5.2 A szakkereskedők részére fontos a termékinformációknak a betartása, kiváltképpen minden szükséges útmutatást KESO-tól megkérni és végfelhasználók vagy a feldolgozóknak továbbítani.
5.3 A beépítők kötelesek minden termékinformációt figyelembe venni különösen a beépítési, kezelési és karbantartási útmutatásokat, valamint ezeket KESO-tól megkérni és a megbízóknak valamint a felhasználóknak tovább adni.

A KESO és a AUTANA SYSTEMS KFT. fenntartja a jogot, hogy ezeket a feltételeket és használati utasításokat bármikor megváltoztathatják vagy kiegészíthetik.

Kapcsolat

  • Autana Systems Kft.
    Iroda: 1048 Budapest,
    Székpatak u. 21.
  • Tel.: +36 30 444 9922

KESO garancia

A KESO minden zárbetétre és lakatra élettartam-garanciát biztosít.

Kérjük olvassa el a garanciális feltételeket.